Christmas Sweater

En christmas sweater, også kaldet christmas jumper eller julesweater, er en sweater med jule- og/eller vintertema. I 2010 blev sweatrene populære igen, og både designhuse og discountkæder begyndte at producere dem. En julesweater er ofte strikket.

Christmas Sweater – historien bag

I 1980’erne blev christmas sweaters populære, efter at programværter og andre kendte personer på TV-programmer, som Giles Brandreth og Timmy Mallet begyndte at gå med dem i juleferierne. Sangere som Andy Williams og Val Doonican havde også hver deres christmas jumper, noget der hjalp på populariteten

Oftest er en julesweater en hjemmestrikket sweater, der gives i gave af den ældre generation. I løbet af 90’erne og 00’erne blev christmas sweaters anset som “hadegaver”, og var ikke særligt populære. I filmen Bridget Jones’ Diary fra 2001, lærte man at en christmas sweater ikke er noget at være flov over.

I 2010 forandrede tingene sig. Amazon rapporterede om et øget salg af sweaters på hele 600% i 2011, og trenden fortsætter. Kendisser ses ofte i julesweaters i juleferien. I 2012 blev sweatrene omtalt som sæsonens “must have” af The Daily Telegraph, og der blev afholdt “Ugly Christmas Sweater Contests” årligt i USA.

High end designhuse som Burberry har også produceret egne versioner af christmas jumpers. En undersøgelse fra 2012 viste, at så meget som 50% af Londons befolkning ejede en julesweater.

Save The Children har en årlig “Christmas Jumper Day” i december - hvor slagordet er “Make The World Better With A Sweater”. Formålet er at indsamle penge til velgørende arbejde, ved at alle skal gå med deres christmas sweater på en bestemt dag, og derved gøre opmærksom på den velgørende sag.

Vi håber at vi kan bidrage til, at gøre Danmark til et sjovere sted, midt i al julestriden - een julesweater ad gangen 🙂

Kilde: Wikipedia