Er du klar til den årlige tur på julemarked?

Snart siger kalenderen december og overalt herhjemme og i udlandet åbner alle de kendte julemarkeder. Både i byer, på herregårde og andre steder, hvor der er den rette stemning, stimler handlende sammen og falbyder alt lige fra hjemmelavede juledekorationer og til kommerciel julepynt – samt alle julens lækkerier. Vi har fundet de mest spændende julemarkeder her!

Julen er hygge, stemning og masser af tradition. Til en af traditionerne hører de årlige julemarkeder – både herhjemme og i udlandet.

Herhjemme har hver egn og hver by sine store julemarkeder. Enten på byens torv i weekenderne fra en gang i november og til ind i december eller på de lokale herregårde. Typisk går traditionen mere end 100 år tilbage og alle sejl sættes ind for at skabe en julemarkedsstemning, sådan som den var engang – med et lille tvist af nutid blandet i.

Julemarkeder i København

I København trækker Tivoli i juleudsmykning og åbner mange af havens forlystelser i en særlig juleversion. Rundt om i haven sælges alskens julelækkerier og pynt fra til lejligheden opstillede boder. Her åbner de traditionelt den næstsidste lørdag i november og holder åbent lige frem til nytårsaften.

I Nyhavn pyntes der også op, og holdes julefrokoster og serveres juleretter i de mange værtshuse og restauranter. Serveringen foregår både inden- og udendørs med masser af julestemning. Det starter typisk den første weekend i november og fortsætter sådan lige til lillejuleaften.

På Nytorv åbner H.C. Andersens julemarked midt i november og frem til weekenden før jul. Julemarkedet har åbent hver fredag og lørdag og byder på masser af boder med juleting, lækkerier og servering.

Også på Højbro Plads er der julemarked. Det er meget tysk inspireret og hedder derfor Deutschs julemarked. Det har åben hver dag fra den tredje lørdag i november og frem til lillejuleaften. Her er masser af markedsstemning med boder og mulighed for at få lidt til ganen og maven.

Også Christiania, Designmusset og Carlsberg holder julemarked. Det samme gør det kongelige kunstakademi, ligesom der er et helt særligt julemarked i Jægersborgsgade. Det hedder slet og ret: Hipt!

Endelig er der naturligvis Jul på Kronborg. Det helt store julemarked inspireret efter en af de mange julekalendere, der har kørt på fjernsynet. Her er der virkelig julestemning i den gamle borggård med masser af boder og hygge, som da oldemor var dreng.

Julemarkeder i Aarhus

I Aarhus har de julemarkedet over dem alle: Jul i Den Gamle By. Det er julen som vi “husker den” fra de gamle dage – præcis sådan som du oplever den i Jul i Gammelby, den berømte 80’er julekalender, der er optaget netop i Den Gamle By i Aarhus. Her starter julemarkedet den tredje søndag i November, og holder på lige frem til jul.

I Tivoli Friheden holder de også juleåbent. Bl.a. med en lang lystunnel med over 50.000 LED-lys. På alle byens torve er der også gang i juleboderne med julelækkerier, specialiteter af enhver art og masser af gaveideer. Både Lille Torv, Store Torv og Bispetorv er fyldt, og der er åbent hver dag fra en gang sidst i november og frem til lillejuleaften.

I Ridehuset holder byens kunstjulemarked til. Her og på Godsbanens julemarked finder du masser af unikadesign og kunsthåndværk, der kan bruges både til julegaver og juleudsmykning.

Også i udlandet - som her i Nürnberg i Tyskland - holdes der masser af julemarkeder.

Også i udlandet - som her i Nürnberg i Tyskland - holdes der masser af julemarkeder.

Jul på herregården

Også rundt om på landets herregårde er der masser af julemarkeder. På Sjælland lægger de kendte herregårde Gavnø og Gisselfeld parker og bygninger til et hav af juleboder.

På Øster Skovgård i Midtjylland finder du en kæmpe gårdbutik med alt, hvad der skal bruges til jul. Og i Nordjylland trækker Børglum Klosters julemarked fulde huse hvert år.

På Fyn er der bl.a. julemarked på Boltingggard Gods og Valdemars Slot, samt masser af julemarkeder i Odense by. Og sådan kunne vi blive ved.

Er du klar til julemarked?

Så skal du og familien i virkelig julestemning, skal I drage ud i landet og besøge nogle af de mange julemarkeder. Så kan du også få luftet din julesweater under lidt andre former end normalt. Hyggeligt!