Er julemanden en nisse?

Julemanden omtales nogle gange som julenissen. Tit ser vi også nisser, der hjælper julemanden på tegne- og andre film. Men er julemanden i det hele taget i familie med nisserne?

Nisserne og julemanden omtales tit, som om der er en sammenhæng mellem dem. I mange film og historier hører du også, at nisserne hjælper julemanden med at producere gaverne i hans værksted. Så hvordan er de to egentlig i familie?

Julemanden har rødder i en kristen helgen

Sandheden er, at julemanden på slet ingen måde er en nisse. Hans aner er ganske velkendte. Det er den kristne helgen Skt. Nikolaus. Han var biskop i Tyrkiet en gang i 300-tallet og ganske velhavende. Men i stedet for at leve i overflod, brugte han sine mange penge på at hjælpe fattige og andre, der havde brug for det. Det er herfra ideen om julemandens gaver kommer fra.

Faktisk havde Skt. Nikolaus intet med julen at gøre før en gang i 1800-tallet. I stedet havde han op gennem middelalderen sin egen mærkedag d. 6. december. Her kom han med gaver til de artige børn, mens den Sorte Bastian i Danmark, Knecht Ruprecht i Tyskland eller Swarte Pier i Holland gav de uartige børn kul og ris (hvilket betyder at slå dem med et bundt tynde grene).

Nisser er hedenske husguder

Nisser er tilgengæld gamle hedenske husguder. Det var små mænd, der levede i staldene, udhusene og på lofterne. Her passede de på dyrene og sørgede for, at beboerne fik en god høst. Men kun hvis beboerne behandlede nisserne ordentligt, og gav dem mad og andre gode gaver.

Gjorde beboerne ikke det, kunne de roligt regne med, at alskens ulykker ville ramme dem. Deres bedste gris eller ko gik hen og døde. Høsten slog fejl. Eller gården brændte ned!

Så nej, julemanden er ingen nisse. Når der optræder nisser på de julesweatere, vi sælger her hos Julesweaterbutikken, er det lidt af en tilsnigelse.

Hvor stammer ideen fra, om at nisserne hjælper julemanden

Ideen med at nisserne hjælper julemanden, stammer ikke – som du ellers godt kunne tro – fra en dårlig oversættelse af navnet på de små grønklædte alfer, der tit ses hjælpe julemanden i amerikanske film.

Faktisk har ideen danske aner i form af et billede malet af den danske kunstmaler Constantin Hansen i 1836. Her så man nisser hjælpe julemanden for første gang. Siden da har de nordiske nisser haft fast arbejde hos julemanden, mens de stort set er forsvundet fra de danske gårde og huse – undtagen lige til jul, når mange familier med børn stadig stiller grød op til nissen.