Hvad du bør vide om julesweaters

Selv om mange tror at opmærksomheden omkring julesweaters en ny trend, så er dette en fejlopfattelse. Nutidens ungdom vil måske tro, at brugen af julesweater altid er en ironisk gestus, eftersom trenden virker som en modpol til den noget stive palette af traditioner, som mange sværger til ved fejring af julen. Vidste du at sandsynligheden for at din mor eller din lærer fra folkeskolen iførte sig julesweater længe før du blev født? Så gammel er trenden nemlig, selv om den dengang var noget anderledes fra hvad den er i dag.


«Ugly Christmas Sweater» udsalg hos de store modehuse

Selv om julesweateren var populær i ‘80erne, blev disse sweaters ofte købt i de billigere butikker uden mærketøj i sortimentet. Sådan er det ikke i dag. da alle de store modehuse som Nordstrom, Target, Forever 21 og H&M alle sælger julesweaters i forskellige prisklasser. Nu er sådanne sweaters blevet hvermandseje, hvor de for 30-40 år siden måske mere var forbeholdt den ældre generation. Det er specielt interessant, at den “grimme” julesweater ikke nødvendigvis altid var grim, som navnet tilsiger, men at den mere er blevet set som en egen kunstform.

Det var specielt på sitcom-serien “The Cosby Show”, at julesweateren blev populær i 80’erne. Sweaterens popularitet aftog i samme grad som TV-showet, men skulle blive genoplivet og blive formet op ny af internettet. Det hele begyndte, mere eller mindre, med en konkurrence på sociale medier om at eje den “grimmeste julesweater, og stille og roligt blev en trend sat i gang, da flere og flere delte billede af egne hjemmelavede sweaters.

Efterhånden som de store tøjmærker red med på bølgen, tog det ikke lang tid før julesweateren blev populær, helt ud i verdens fjerneste kroge. Det har også ført til, at trenden har forandret sig noget siden 00’erne. Fra at være en trend hvor man skulle have grimmeste og mest unikke sweater, til at man nu køber masseproducerede sweaters fordi de er stilfulde samtidig som de falder indenfor genren “julesweater”.

Checkliste for dig der vil have en unik julesweater

Når julen nærmer sig er du næppe den eneste som iklæder sig en fancy julesweater. Stadig flere vælger at gøre det, og du må påregne noget konkurrence. Er du typen som insisterer på ekstra opmærksomhed, bør du følge disse tre punkter:

- VINTAGE: Søg på nettet og find ud af hvordan julesweaters tog sig ud i i 80’erne og 90’erne. Her kan du hente inspiration og sørge for at lave din helt egen unikke julsesweater som ingen andre har.

- JO MERE, DESTO BEDRE: Vil du virkelig have opmærksomhed, så tilføjer du flere dimensioner til din sweater. Installer batteridrevne LED-lys  eller lav 3D-effekter på sweaterne med julekugler, snemænd eller lignende. Måske lidt lyd og bevægelse oveni?

- HUSK ORDET «UGLY»: Julesweateren stammer fra det amerikanske begreb “Ugy Christmas Sweater” som egentlig betyder at alt er tilladt. Nisser, snemænd og engle kan være OK, men hvad med at overveje nogle ekstra specielle figurer på din julesweater….?