Hvordan julesweaters blev en trend

Julesweaters har for alvor indtaget den danske marked, efter at de har været populære i mange år i blandt andet USA. Det var her at trenden, ikke overraskende, opstod under navnet “Ugly Christmas Sweater”. Nu skulle man ikke længere nødvendigvis være klædt fint på til julehøjtidlige fejringer, man skulle hellere have beklædning på, som spredte glæde og godt humør- En julesweater består oftest af figurer relateret til juletiden, som snemænd, rensdyr og juletræer, og har gerne levende farver og meget synlige elementer.

En fin ting ved julesweaters er, at der ikke findes regler for hvordan de skal se ud - så her er der med garanti mulighed for at finde noget for enhver smag!

Gammel men ny trend

Julesweaters, som vi kender dem idag, blev først rigtig populære i USA i det seneste årti, selv om trenden har eksisteret helt siden begyndelsen af 1900-taller. Ifølge enkelte kilder var det Bill Cosby, som kan krediteres med denne type sweaters’ popularitet i 80’erne, da han i rollen som familiefar i en sitcom-serie iførte sig en uldsweater med blandede farver i “julet stil”. Der skulle ikke mere til førend at salget af lignende sweaters eksploderede, før det igen dalede i 90’erne

I 00’erne blev der blæst nyt liv i julesweater-trenden. Der er endda blevet udgivet flere bøger, med beskrivelsen “guide til den ultimative julesweater”. Trenden har muligvis også forandret sig gradvist, efter højdepunktet i 80’erne, siden man i dag gerne går med julesweater med et ironisk smil på læben. Samtidig skal sweatrene gerne være så detaljerede som muligt med 3D-effekter, blinkende lys og måske også lydeffekter - det er nemlig slet ikke ualmindeligt på nutidens julesweaters!

Hvem går med julesweaters?

Mens julesweaters tidligere var forbeholdt “hipstere” og de som turde at skille sig ud, er det nu nærmest obligatorisk i enkelte kredse, at finde julesweateren frem når adventstiden og julefejringen nærmer sig. Mens enkelte familier har matchende julesweaters under julemiddagen, har andre konkurrencer om at iklæde sig den sweater, som giver mest mulig opmærksomhed. Skal du til fest hvor påklædningen er formel? Ikke noget problem, men du tager naturligvis julesweateren med, som du kan trække over den hvide skjorte når timerne begynder at blive små.

Præcis hvorfor denne trend med julesweaters appellerer til så mange mennesker, er nok vanskelig at sætte fingeren på. For mange er julen forbundet med stress og mange forberedelser, sådan at det for de voksne kan være forbundet med en god følelse at iføre sig en uformel sweater, som gør hele højtiden lidt mere uformel. Måske man føler sig lidt barnlig igen? Således kan julesweaters fjerne lidt af fokus fra gavehysteriet og i stedet samle familien til det som julen faktisk handler om.

Vi ved det ikke, men at trenden med julesweaters er kommet for at blive, det er vi i hvert fald ikke i tvivl om!