Julegodter – både de søde og dem på to ben
Julegodter! Ingen jul uden julegodter. Traditionelt tænker vi slik og søde sager, marcipan, lakrids og brændte mandler. Men julegodter kan også være andre ting og aldeles levende. Hvad vi har i tankerne, kan du læse sidst i denne artikel.
Julegodten kan spores lige så lang tid tilbage i historien, som vi har fejret jul her i landet. Den optræder også i den oprindelige Sankt Nikolaus-tradition, hvor Nikolaus belønner de søde børn med søde sager, mens den sorte Bastian straffer de uartige børn med en tur i tjæretønden, og det der er værre.
I Peters Jul fra 1866 er der også masser af søde sager og andre former for julegodter. For ud over decideret slik, har bagværk og f.eks. kandiserede æbler og brændte mandler altid hørt til i kategorien julegodter.
Julebagværk er også julegodter
Bagværket har traditionelt omfattet alt lige fra kommenskringler over æbleskiver og til peberkager og peberkagemænd og – huse. Sidstnævnte kunne så først pynte på julebordet og siden spises, når man sad og hyggede sig.
Julebagværket omfattede også småkager. Således har de fleste familier den dag i dag fortsat en fast tradition for, hvilke julesmåkager der skal bages, for at det kan blive rigtig jul. Det er så oftest den eneste gang på året, hvor der bages småkager i de danske hjem. Resten af året købes de på dåse eller pose i supermarkedet.
De vigtige julesmåkager
Af traditionelle julesmåkager hører vaniljekransen, de finske brød og jødekager til i de fleste familiers julebageri. Sidstnævnte standses ud i forskellige julerelaterede forme som grantræer, nisser, julebukke og stjerner. Derefter pyntes de med kanelsukker, hvorefter de bages.
Småkagerne spiller en vigtig rolle gennem hele julen. For ingen må bære julefreden ud, når de kommer på besøg. Det sikres ved at servere en småkage for alt og alle, der lægger vejen forbi hjemmet i julemåneden.
Småkagerne kom også traditionelt i kræmmerhusene på juletræet sammen med andre julegodter. Det er derfra vi har verselinjen med ”først skal træet vises, siden skal det spises” i Højt fra træets grønne top.
I dag er det dog sjældent, at der er noget i kræmmerhuse, flettede julehjerter og små kurve på juletræet. For der bliver længere og længere mellem denne form for julepynt på det moderne juletræ. Synd! For det var en ”sød” tradition, om end en ganske unødig ekstra fristelse for kalorieregnskabet i julen.
Julegodter på to ben
Men julen ville ikke være den sammen, hvis der ikke også var en anden slags julegodter. Nemlig dem på to ben.
Det kræver naturligvis den rette påklædning. Den behøver dog ikke nødvendigvis at være let. En julesweater til damer kan nemt gøre tricket. Tilsæt selv passende benklæder eller undvær dem. Så skal det nok blive jul.