Julemanden og Coca-Cola – vi tager den lige en gang til

Julemanden og Coca-Cola har været tæt forbundne lige siden læskedrikgiganten begyndte at bruge ham i deres markedsføring. Derfor har de tit fået skyld for, at det var dem, der gav julemanden hans røde klædedragt. Men det er slet ikke sandt!

At navnet på julemanden i USA blev Santa Claus, skyldes de hollandske indvandrere, der bragte Sankt Nikolaus-traditionen med sig til det store, mulighedernes land mod vest. Her kaldte de ham tit ved hans hollandske kælenavn Sinterklaas.

Over tid blev de engelske julemandstraditioner med Father Christmas og de tysk/hollandske Sankt Nikolaus-traditioner (i Tyskland blev Sankt Nikolaus kaldt for der Weihnachtsman, altså julemanden) til den amerikanske Santa Claus-tradition, vi har i dag.

Samtidig skiftede klædedragten hen over årene fra en mere kirkelig bispedragt, som Sankt Nickolas gik med, og til en mere pelsbeklædt og varm ting. For i løbet af 1800-tallet flyttede julemanden højt mod nord, fik eget værksted, 8 rensdyr som trækdyr for sin slæde og sidst i 1800-tallet også nisser som hjælpere.

Den røde kåbe med pelskanten kommer allerede i 1906

Det er dog først omkring 1906, at de første tegninger af en julemand i rød kåbe med hvid pelskant dukker op. Det sker samtidig i flere amerikanske ugeblade. Den bliver i løbet af kort tid de facto-beklædningen for julemanden overalt i amerikanske ugeblade, samt på julekort og i julekataloger. Så ophavet til den røde kåbe med den hvide pelskant fortaber sig i bladtegnernes dengang oftest helt anonyme rækker.

Det er først i 1931, at Coca Cola knytter sit eget og julemandens stærke brand sammen til en ”fælles markedsføring”. Idemanden menes at være reklametegneren Haddon Sunbloms. Det standardiserer med et slag julemandens påklædning overalt – både i USA, hvor den røde kåbe allerede var kendt, og i resten af verden.

Så på mange måder betød Haddon Sunbloms tegninger af julemanden lige så meget for Coca-Cola som for julemanden som brand. I hvert fald har hans klædedragt ikke ændret sig nævneværdigt siden.

Den røde farve er i øvrigt et bærende element i flere af de julesweatere, du kan købe lige her!