Julen er julehjerternes fest – eller var måske?

Hvornår har du sidst flettet et julehjerte? Og hvor mange har dine børn flettet, mens de var små? For skal det være jul, skal der laves hjemmelavet julestads. Eller rettere, sådan var det i hvert fald en gang. Har du glemt den gode juletradition, er der masser af inspiration til nye former for julehjerter og andet julestads at hente på nettet.

Der bliver længere og længere mellem den hjemmelavede julepynt, hvis du spørger livsstilseksperterne. Folk køber i højere grad færdigt julepynt – og flere skifter løbende julepynten ud i takt med moden.

Sådan var det ikke i gamle dage. Der blev det meste af julepynten fremstillet derhjemme i de mørke december-aftener, og så blev der toppet op med dyrt indkøbte glaskugler og anden fin julepynt – hvis man havde råd til det.

Og naturligvis blev det hele gemt til næste år, hvor der så eventuelt blev spædet til med mere af den hjemmesnedkererede julestads.

Juletræ med masser af klassiske flettede julehjerter. Billedet er taget Jens Gyldenkærne Clausen (eget billede) [Public domain], via Wikimedia Commons

Juletræ med masser af klassiske julehjerter. Billedet er taget Jens Gyldenkærne Clausen (eget billede) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Flet dit eget julehjerte

Hvis du ikke har flettet julehjerter siden du gik i skole, er det helt klart på tide, at du tager den gode gamle juletradition op igen. Køb masser af glanspapir, karton og skolelim, og saml så hele familien om sofa- eller spisebordet – og flet jeres julehjerter sammen! Altså ikke julehjerterne, men jer sammen.

Har du glemt opskriften, findes der masser af dem på nettet. Inkl. skabeloner og flettevejledninger, f.eks. hos skolesiden Duda.dk.

Flet julehjerter med ungernes navne

Er du mere vaks med en skalpel end en saks, kan du også prøve den mere avancerede julehjertegenerator, som er udviklet af datalogen Gerth Stølting Brodal på Aarhus Universitet. Her kan du få skærevejledninger på julehjerter med lige præcis den tekst, du indtaster på for og bagside.

På den måde kan du flette julehjerter med ungernes navne, de hver især kan hænge på juletræet. Eller du kan lave ekstra flotte bordkort til julebordet, som med garanti finder vej hjem til gæsterne efter din julefest. Med mindre det går julehjerterne, som det med nogen af Maudes bordkort i Matador.

Masser af andet klassisk julepynt, du kan lave selv

Men når nu I er kommet i gang! Hvorfor så ikke også kaste jer over noget af alt det andet klassiske julepynt, I kan lave selv. F.eks. musetrapper, kræmmerhuse og julestjerner. Her kan du købe klassiske udklipsark med gammeldags kræmmerhuse i boghandlerne eller på nettet, ligesom du kan købe sæt med julestjernestrimler i de fleste dagligvarebutikker og hobbyforretninger op til jul.

Musetrapperne kan du også finde foldeanvisninger på rundt om på nettet. De er ikke særlige svære at lave, og derfor et godt alternativ til de mindste, mens de større børn og jer forældre fletter julestjerner.

Så slip julehyggen løs sammen med hele familien – og husk, det bliver dobbelt så hyggeligt, hvis både mor har taget hendes julesweater og far ligeledes har hans julesweater på.