Nissehuen

Den perfekte hovedbeklædning til brug sammen med julesweater, er selvfølgelig en klassisk nissehue. Her får du alt at vide om nissehuens historie og hvilke varianter, du kan vælge mellem, alt efter om du vil være gårdnisse, bynisse eller julemand.

En nissehue er en lang rød tophue, som har sin oprindelse i europæisk folketro. Blandt bønder i Skandinavien var nissehuen faktisk en normal huetype frem til slutningen af 1800-tallet

Den nissehue vi i dag ser som den “klassiske” med hvid pelskant og hvid kvast, stammer fra den amerikanske julemandsfigur Santa Claus - og tro det eller ej, så var det faktisk Coca Colas reklamer fra 30’erne som gjorde, at dette blev standarden for hvordan en nissehue skal se ud.

Nissehue – de forskellige varianter

Nissehuen har gennem historien varieret i udseende og facon. Gårdnisser beskrives som små mænd med langt skæg, gråt tøj og rød hue - som mange bønder og fiskere gik klædt i 1700- og 1800-taller i Nord Europa. Huen var dog ikke en fast hovedbeklædning - det var faktisk danske tegnere i Rom, der udviklede billedet af julenissen og gjorde nissehuen til et kendetegn.

Nissehuen har været gengivet på forskellige måder op gennem historien. I visse traditioner var nissehuen grå indvendig, og hvis man bar den på vrangen blev man usynlig.

I dag bliver julemanden fremstillet som en stor og rund person, med en rød heldækkende dragt, og en lang rød nissehue. Dette er noget helt andet end for nogle hundrede år siden.