Tør du prøve en af de gamle julelege fra 1700-tallet til årets julefrokost

Julen i gamle dage var næsten endnu mere løssluppen end vore dages julefrokoster. Særlig ”slem” var den såkaldte julestue, hvor karle og tjenestepiger legede dristige lege, når først mad og drikke var kommet indenbords. Måske var det en ide at genindføre en eller flere af de gamle lege til årets julefrokost. Hvis du tør!

Har du fået ansvaret for planlægningen af årets julefrokost, men mangler ideer til aktiviteter. Så kan du med fordel tage tilbage i historien og se nærmere på de ting, der foregik i 1700-tallets pendant til julefrokosten blandt tjenestefolkene ude på landet.

De blev kaldt for julestuer, og det der foregik, når først tjenestefolkene havde spist og drukket (oftest tæt), var lige så frækt og underlødigt, som ”puttemiddage” på vore dages nordsjællandske gymnasier. I hvert fald set med datidens meget strenge kristne briller. Selv en af de frækkere julesweatre til damer ville ikke vække opsigt i den sammenhæng.

Men er legene så også frække set med vore dages lidt mere frisindede tankegang? Tja, bedøm selv.

Blindebuk – en klassiker

Den første leg er blindebuk og en velkendt klassiker fra barndommen for de fleste. Her gives en af selskabets gæster bind for øjnene, mens resten af selskabet samler sig omkring vedkommende.

Derefter snores vedkommende rundt om sig selv, og skal så jagte og fange de enkelte gæster. Eller fange en bestemt af gæsterne. Undervejs må der mærkes på alle dem, bukken kommer i nærheden af.

Trille julekage – nu bliver det frækt

Trille julekage hører helt klart til en af de mest frække, gamle julelege. Her tages en karl fra selskabet og lægges op på ryggen oven på et bord.

Herefter læggens en pige fra selskabet oven på ham med ansigt og mave mod karlen. Selskabets øvrige gæster skal nu bruge pigen til at rulle karlen (julekagedejen) ud med ved at skubbe pigen fra side til side oven på karlen.

Det kan godt blive meget intimt og frækt undervejs.

Se selv hvordan det gik for sig i videoen fra Nationalmuseets side om de gamle julestuer.

Nippe strå – en kysseleg

Den sidste af de gamle julelege kræver, at du har et strå, et sugerør eller noget andet, der kan sendes fra mund til mund mellem selskabets gæster.

Stil hele selskabet op, så alle står med en person af det modsatte køn på hver side – om muligt. Bed alle om at tage hænderne på ryggen. Eller også skal der spændes et tov ud, som alle skal holde fast i med begge hænder.

Sæt derefter stråets vandring fra mund til mund i gang ved at byde stået til den person, der står først i rækken. Strået skal derefter vandre frem og tilbage i rækken fra mund til mund det antal gange, I har vedtaget. Hvem ved, hvor tæt I kommer hinanden med munden undervejs.

Tør du genindføre julestuens lege til julefrokosten

Spørgsmålet er: Tør du genindføre de gamle julelege fra 1700-tallets julestuer til firmaets eller familiens julefrokost. Eller synes du stadig, de er for frække?