Ugly Christmas Sweater

Definitionen på en “ugly christmas sweater” er enhver sweater med et juletema, som er tacky, grim, hæslig eller vurderes som usmagelig. Netop hvad der er usmageligt eller grimt kan diskuteres, men generelt er de fleste enige om, at jo mere pynt, dekorationer og “julet” sweateren er, desto mere grim er den.

Vi ved ikke hvem der var den første til at iføre sig en ugly christmas sweater, men sweaters har eksisteret længe, og også julesweaters.

Man kan antage at sweaterne ikke blev designet med en intention om at være grimme. Det er bare vores fordømmende og stadigt skiftende sans for mode, som bevirker at vi nu ser på denne type sweaters som grimme. Netop dette gør sweatrene seje.

Så hvem startede trenden med ugly christmas sweater?

Ifølge Urban Dictionary er en “Cosby Genser” en overdimensioneret, hæslig sweater, med grimme farver og grimt mønster - opkaldt efter skuespilleren Bill Cosby, som gik med disse sweaters i sin sitcom “The Cosby Show”. Samme kilde angiver at netop disse sweaters er ophavet til ugly christmas sweater.

Sweatrene på dette blev designet af Koos Van Den Akker, en New York baseret designer som er kendt for sine vilde kollageværker på tøj.

Det er tvivlsomt om Koos eller Cosby har lyst til at tage æren for at være menneskene bag fænomenet ugly christmas sweater.