6 overraskende ting om julemanden, du ikke vidste

Vores hyggelige julemand har en noget mere grusom og overraskende fortid, end de fleste tror. For gennem tiden har julemanden både genoplivet folk fra de døde og aktioneret imod både kannibalisme og prostitution. Samtidig kører han måske med gravide rensdyr og overtog sit job, ved at vippe en ged af pinden.

Julen er på mange måder en tveægget højtid, hvor hygge og uhygge, dydighed og utugt, og godhed og det modsatte går hånd i hånd. Dobbelttydigheden ses i mange af de traditioner og skikke, vi har i julen, ligesom den også kommer til udtryk på nogle af de julesweatere, du kan købe.

Men mest chokerende er måske i virkeligheden julemanden. For han er hverken så god, hyggelig og tandløs, som du måske går og tror. Sandheden er både overraskende og grufuld.

Julemanden har udført mirakler

Starter vi på den gode side, har en af julemandens forfædre, den hellige Sankt Nikolaus, bl.a. genoplivet tre skoledrenge, der var blevet slået ihjel af en vanvittig slagter. Slagteren skulle ifølge sagnet ligefrem have parteret børnene, og forsøgt at sælge dem som bl.a. skinke. Så julemanden er tydeligvis imod de grønne slagtere.

Julemanden er imod kannibalisme

Samme historie beviser også, at julemanden er imod kannibalisme. Da han opdagede tingenes sande sammenhæng, fik han samlet de påståede skinker sammen og genoplivet drengene.

Det helt utrolige ved historien er, at drengene i nogle af fortællingerne ligefrem er blevet syltede. Så Sankt Nikolaus har både været virkelig god til førstehjælp og genoplivning.

Julemanden var imod prostitution

Samme Sankt Nikolaus var også imod prostitution. Derfor hjalp han en mand økonomisk, der ikke kunne skaffe medgift til sine tre døtre. For hans eneste alternativ var at lade døtrene prostituere, så de selv kunne tjene til deres medgift.

Det synes Sankt Nikolaus ikke om. Så natten før manden skulle sælge sin første datter til prostitution, kastede han en pose guldpenge ned gennem skorstenen til manden. Det samme skete også med de næste døtre.

Så det er nok derfor, julemanden stadig kommer ned gennem skorstenen med gaverne de fleste steder i dag.

Julemanden kører med gravide og kastrerede rensdyr

På den mere mørke side af historien om julemanden, hører også det faktum, at han kører med gravide rensdyr for slæden. For på alle de tegninger der findes af julemanden og hans rensdyr, har alle dyrene gevir på.

Det har rensdyr kun om vinteren, hvis de enten er gravide eller er kastrerede.

Julemanden medbragte dårligt selskab

Op gennem middelalderen havde julemanden – der dengang kom med gaver til de artige børn d. 6. december – følgeskab af en lidt uheldig og uhyggelig karakter. Nemlig den Sorte Bastian, som han hed herhjemme, eller Knecht Ruprecht eller Swarte Pier, som han blev kaldt i henholdsvis Tyskland og Holland.

Det var en ubehagelig type, der mens julemanden delte gaver ud til de artige børn, kravlede ned gennem skorstenen til de uartige børn og gav dem ris og kul. Ikke ris, som vi kender dem fra risengrød. Men prygl med et bundt tynde grene (ris).

Julemanden overtog sit arbejde efter en ged

Faktisk var det en ged, der tidligere stod for gaverne. Den hed julebukken, og var et magisk væsen, der kun kom frem til jul.

Lokalt i de små landsbyer blev julebukken spillet af en person, der var iklædt gedeskind og horn. Vedkommende løb fra hus til hus og skræmte folk. For at jage julebukken væk, skulle folk stille lækkerier frem til julebukken.

Senere begyndte julebukken i stedet at give gaver i stedet for at skræmme folk. Men det var først til allersidst, før bukken blev erstattet af julemanden. Så måske handlede det i virkeligheden bare om at julebukken begyndte at fedte for folk, så den kunne beholde sit job.

Svaret fortaber sig heldigvis i historien – og spørger du børnene i vore dage, er julemandens ry lige så uplettet som en nyvasket julesweater! So who cares?