Har julemanden altid været klædt i rødt?

Julemanden er klædt i rød kåbe. Sådan har det været mere eller mindre siden 1906. Men har kåben altid været rød? Det får du svar på i denne artikel!

Mange tror fejlagtigt at julemandens røde kåbe skyldes hans rolle i Coca-Colas legendariske marketingkampagne fra 1930’erne. Men faktisk dukker den røde kåbe med den hvide pelsbesætning allerede op i 1906 i flere forskellige amerikanske ugeblade. Det kan du læse mere om her!

Men hvordan gik julemanden klædt inden den tid?

Julemandens aner gik anderledes klædt

Julemandens oprindelse kan som bekendt spores tilbage til Sankt Nikolaus. Det er en historisk person, der var biskop i Myra i Lykien i Lilleasien i det 4. århundrede. Han var kendt for at give penge og andre gaver til områdets fattige.

Gennem hans ophøjelse til helgen, bliv hans gavegiveri til de julegaver, vi giver hinanden i dag. Fra en gang i løbet af middelalderen og frem til i dag, optræder han også som giver af gaver til artige børn på hans navnedag d. 6. december.

Derfor var julemanden oprindelig klædt i præstelignende gevandter. De var typisk mørke eller mørkerøde i det.

Fader Frost - den russiske julemand

Nogle steder blev den blå farve også anvendt på den kåbe, som julemanden optrådte i. Det skyldes, at den blå farve i kirkelig regi altid har været håbets farve.

Den mest kendte blå julemand er den russiske Fader eller Bedstefar Frost, der oprindelig var en slavisk sagn- eller eventyrfigur. Han optræder tit som vinterkonge eller skovens mægtige hersker i forskellige slaviske folkesagn. Men med tiden begyndte han også at optræde som en art julemand i Rusland.

Coca-Cola og den røde julemand

Selv om Coca-Cola ikke kan tage æren for at ”male julemanden rød”, har deres brug af den røde julemand været med til at ensarte julemandens udseende overalt i verden. Derfor er det faktisk kun den russiske Fader Frost, der har beholdt sin blå farve. Alle andre steder i verden afbilledes julemanden i dag med rød kåbe.

Julemandens hjælpere – nisser eller alfer – har også med tiden taget farve efter den amerikanske juletradition. Derfor er grå, grønne og hvide farver – sammen med den røde og blå – de mest anvendte farver på de julesweatere, vi sælger her på julesweaterbutikken.dk.