De første danske julemænd

Julemanden i den danske juletradition er ikke mere end små 150 år gammel og det var faktisk først for nøjagtigt 120 år siden, at han begyndte at komme med gaver til de artige børn.

Oprindelig var det nissen, der kom med julegaverne. Det var den muntre gårdbo, som også er i familie med havenissen. Han stammede fra folkeovertroen og var almindelig kendt i både land og by.

Julemanden kommer til os via de tyske juletraditioner, som også bringer juletræet til Danmark. Her optrådte han som Sankt Nikolaus, der gav gaver til de artige børn d. 6. december, mens den Sorte Bastian tog sig af de uartige børn.

Men via en tur forbi USA bliver julemanden flyttet til juleaften. Så da han dukker op herhjemme i midten af 1860’erne i bogen Peters Jul og senere omkring år 1900, har han overtaget nissernes job med at komme med julegaverne i Louis Moes ”Julemandens bog”.

Julemanden i Peters Jul

Den første julemand optræder altså i Peters Jul fra 1866. Her kaldes han ”Den Gamle Jul”, der med store kanestøvler går gennem byen. Han har dog ingen gaver med, men miner mere om den tyske julefigur Herr Winter, der kommer med juletræet. Samme Herr Winter er også inspirationen til den russiske julemand Fader Frost – der dog optræder i blåt.

Den Gamle Jul i Peters jul har dog stadig samme funktion som Sankt Nikolaus. For i de huse hvor der bor artige børn, går han ind, og tænder juletræet. Men der hvor der ingen artige børn bor, går han forbi.

Julemanden i ”Julemandens Bog”

Den første gang danske børn kan læse om, at julemanden bringer gaver ud og bor langt mod nord, er i Louis Moes ”Julemandens bog” fra 1898. På vej ud med gaverne får han også lige tid til at fælde et juletræ og er i øvrigt bistået af både Nissen og Juleenglen.

Inspirationen til historien er tydeligvis amerikansk og vandt hurtigt indpas herhjemme. I hvert fald har Julemanden beholdt sin rolle lige siden – og der er ikke noget, der ser ud til, at han skulle blive slået af pinden lige med det samme.

Hvem ved? Måske kommer han iført julesweaters med LED-lys i år.